Θεσσαλικά Έργα Αξιοποίησης Νερού

 

Ως Θεσσαλικά έργα αξιοποίησης υδατικών πόρων περιγράφονται όλα τα κατασκευασμένα και υπό κατασκευή έργα, που αξιοποιούν υδατικούς πόρους μέσα στα γεωγραφικά όρια της Θεσσαλίας, δηλαδή τόσο αυτά που βρίσκονται στο Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας (GR 08), όσο και αυτά που βρίσκονται στην γειτονική ΛΑΠ του Αχελώου (GR15).

Τα Σχέδια Διαχείρισης (Σ.Δ.) εξετάζουν χωριστά τo υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας (ΛΑΠ Πηνειού & Αλμυρού-Πηλίου) και την ΛΑΠ Αχελώου που είναι όμορες περιοχές και συνυπάρχουν στην ενιαία Διοικητική Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Η λεκάνη απορροής του Αχελώου, στο δυτικό τμήμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πλούσια σε νερά και με σημαντικά υψόμετρα (κατάλληλα για υδατοπτώσεις και παραγωγή ενέργειας), επιλέχθηκε από την (νεοϊδρυθείσα τότε) ΔΕΗ (δεκαετία 50, 60, 70) ως κατάλληλη για την ανάπτυξη ΥΗ Έργων. Ήδη  από το 1960 κατασκευάσθηκε και λειτουργεί ο ΥΗΣ Ν. Πλαστήρα, του οποίου ο ταμιευτήρας βρίσκεται στη λεκάνη Αχελώου (παραπόταμος Ταυρωπός/Μέγδοβας) ενώ η υδροηλεκτρική ενέργεια παράγεται πάνω από την Καρδίτσα στη λεκάνη Πηνειού και στη συνέχεια τα νερά διοχετεύονται για ύδρευση και άρδευση. Κατά τη δεκαετία του 80 άρχισε η κατασκευή από το ΥΠΕΧΩΔΕ των δύο επόμενων έργων (Μεσοχώρα και Συκιά) (δες επόμενα).

Αντίθετα, για την Ανατολική πλευρά, τα Σ.Δ. σημειώνουν: 

«Στο Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας καταγράφεται έλλειμμα στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης νερού, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την ανθρωπογενή ζήτηση, αλλά και τις ανάγκες αποκατάστασης των υπόγειων και επιφανειακών Υδάτινων Σωμάτων που έχουν παραπάνω από 3 δεκαετίες υπερεκμεταλλευθεί». Ουσιαστικά τα Σχέδια Διαχείρισης αποδεικνύουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε, ότι δηλαδή οι  διαθέσιμοι υδατικοί πόροι στην ευρύτερη λεκάνη του Πηνειού, αδυνατούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της ζήτησης (αρδεύσεις κλπ) με αποτέλεσμα να επικρατεί καθεστώς υπεραντλήσεων και υπερεκμετάλλευσης των υπόγειων υδάτων ενώ παράλληλα σημαντικό ποσοστό των αρδευόμενων εκτάσεων εγκαταλείπονται και μετατρέπονται σε ξηρικές εκτάσεις. Για την επίτευξη των στόχων της Οδηγίας, δηλαδή την επίτευξη «καλής οικολογικής κατάστασης» των υδάτων του Υ.Δ. της Θεσσαλίας, τα Σχέδια Διαχείρισης προτείνουν  «το έλλειμμα στη διαχειριστική λεκάνη του Πηνειού, να αντιμετωπιστεί με πρόσθετα συμπληρωματικά μέτρα». Ουσιαστικά τα Σχέδια Διαχείρισης επιβεβαιώνουν ότι η Γεωργία στη Θεσσαλία στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στους τεράστιους όγκους υπεραντλήσεως από τους υπόγειους υδροφορείς και τον Πηνειό, επιδεινώνοντας διαρκώς την οικολογική ισορροπία των βασικών υδάτινων συστημάτων της περιοχής μας και υποβαθμίζοντας τη ζωή μας.  Το έγκλημα αυτό ίσως δεν έχει επαρκώς συνειδητοποιηθεί και σε κάθε περίπτωση οι αντιδράσεις μας είναι διστακτικές και αναποτελεσματικές.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Θεσσαλικά έργα

Κατασκευή φράγματος αναστόμωσης πηγών Βρυσιών Φαρσάλων Π.Ε. Λάρισας

Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο, το οποίο σχετίζεται με την προστασία του υδάτινου δυναμικού της περιοχής.

Φράγμα Αγιοκάμπου στη θέση «Λιβαδότοπος» - Δήμος Αγιάς

Πρόκειται για έργο ταμίευσης (φράγμα) νερού, η θέση του οποίου προσδιορίστηκε (μεταξύ και άλλων πιθανών κατάλληλων θέσεων) αρχικά με την αναγνωριστική μελέτη του ΑΠΘ (Γ.

Φράγματα στη θέση «Μπελμά» στον Κίσσαβο - Δήμος Αγιάς

Το Φράγμα στη θέση «Μπελμά» στον Κίσσαβο (Δήμου Αγιάς) αποτελεί ένα έργο υψίστης σημασίας για την περιοχή και ο σχεδιασμός του χρονολογείται από την δεκαετία του 1990.

Φράγμα Πουρναρίου - Αμπελακίων «Λιβαδότοπος»

Πρόκειται για έργο ταμίευσης (φράγμα) νερού (μαζί με άλλα συμπληρωματικά αναγκαία έργα), η θέση του οποίου προσδιορίστηκε (μεταξύ και άλλων πιθανών κατάλληλων θέσεων) αρχικά με την αναγνωριστική μελέτη του ΑΠΘ (Γ.

Φράγμα Ενιπέα Φαρσάλων (Παλιοδερλί ή Σκοπιά)

Η αξιοποίηση των νερών του Ενιπέα μέσω ενός φράγματος στην ορεινή περιοχή της διαδρομής του, εντάσσεται - εδώ και πολλά χρόνια - στη γενικότερη προσπάθεια αξιοποίησης των επιφανειακών απορροών των ορεινών όγκων που περιβάλλουν τον Θεσσαλικό Κάμπο.

Λιμνοδεξαμενή Ξεριά Αλμυρού Μαγνησίας

Σκοπός του έργου είναι η συλλογή και αξιοποίηση των χειμερινών πλημμυρικών απορροών του χειμάρρου Ξεριά για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών της περιοχής (άρδευση 7.000 στρεμμάτων περίπου). Η έκταση που έχει επιλεγεί για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. δυτικά της Ευξεινούπολης.

Μία ακόμη οικολογική ομάδα δηλώνει έτοιμη να..… κατεδαφίσει το έργο της Μεσοχώρας

Πριν λίγες εβδομάδες, με αφορμή σχετική δήλωση * της κυβερνητικής εκπροσώπου κας Όλγας Γεροβασίλη, δόθηκε από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωση ** στα ΜΜΕ με τίτλο «όχι στην λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας, την καταστροφή του Αχελώου και την πολιτική εξαπάτηση».

Έργα εκτροπής Άνω Αχελώου : Ερώτηση βουλευτή κ. Κ. Τσιάρα και απάντηση Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρ. Σπίρτζη

Με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες των αντιπλημμυρικών έργων στην λεκάνη Κάρλας

Σε πλήρη εξέλιξη και με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες των υπολειπόμενων εργασιών επαναδημιουργίας λίμνης Κάρλας και των συμπληρωματικών αντιπλημμυρικών έργων στην λεκάνη της λίμνης Κάρλας (περιοχή Πλασιάς και Καστρίου)..

Σελίδες