Οι ΤΟΕΒ, Οι ΓΟΕΒ Και Τα Έργα Άρδευσης Στην Ελλάδα - Η έρευνα και η διαδικτυακή συνάντηση της διαΝΕΟσις

Τα τελευταία χρόνια ασχοληθήκαμε πολλές φορές με τα διαχρονικά και επείγοντα προβλήματα των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και με την ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου των φορέων διαχείρισης νερού.

Στις δημόσιες παρεμβάσεις μας (δες εδώ {1} τους σχετικούς σχετικούς συνδέσμους) με άρθρα και αφιερώματα θέσαμε τους προβληματισμούς και διατυπώσαμε τις  προτάσεις μας για το σοβαρό αυτό θέμα που απασχολεί μεγάλο μέρος των αγροτών – χρηστών νερού στη χώρα μας.

Τον Φεβρουάριο του 2020 προτείναμε στην διεύθυνση του οργανισμού Έρευνας & Ανάλυσης «διαΝΕΟσις»  (δες εδώ την σχετική παρέμβασή μας)  να ασχοληθεί και να συμπεριλάβει στις έρευνές της και το θέμα αυτό.

Ήδη με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι η έρευνα αυτή που ανατέθηκε και ολοκληρώθηκε από τρεις διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δόθηκε πρόσφατα (Ιούνιος 2021) στη δημοσιότητα.

Ολόκληρη την έρευνα με τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα και τις χρήσιμες προτάσεις της μπορείτε να βρείτε εδώ (PDF link), μια συνοπτική παρουσίαση των βασικών σημείων εδώ (PDF link), καθώς και μια σύνοψη της μελέτης εδώ.

Διαδικτυακή συνάντηση εργασίας για τους ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και τα έργα άρδευσης στην Ελλάδα (Δεκέμβριος 2021).

Την Τετάρτη 8/12/2021, η διαΝΕΟσις διοργάνωσε μια διαδικτυακή, κλειστή συνάντηση εργασίας για τους ΤΟΕΒ, τους ΓΟΕΒ και τα έργα άρδευσης στην Ελλάδα, με αφορμή τη δημοσίευση μιας έρευνας που χαρτογραφεί τη λειτουργία των εγγειοβελτιωτικών έργων στην Ελλάδα και διαπιστώνει πολύ σημαντικά προβλήματα.

Η έρευνα αναδεικνύει την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές υποδομές που διαχειρίζονται οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ μετά από συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου.

Οι ερευνητές - καθηγητές Νικόλαος Δέρκας, Δημήτριος Σκούρας και Δημήτριος Ψαλτόπουλος, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Πανεπιστήμιο Πατρών και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα – στην μελέτη τους ανέλυσαν διεξοδικά τα διαθέσιμα στοιχεία για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ), περιέγραψαν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ανέτρεξαν σε καλές διεθνείς πρακτικές και κατέληξαν σε μια σειρά από προτάσεις πολιτικής για αυτό το κρίσιμο θέμα.

Κατά την διάρκεια της κλειστής συνάντησης εργασίας, την οποία συντόνισε η Επικεφαλής Ερευνών της διαΝΕΟσις κα Φαίη Μακαντάση,  ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις κ. Διονύσης Νικολάου έκανε χαιρετισμό, στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος, ενώ τα μέλη της ερευνητικής ομάδας παρουσίασαν συνοπτικά τα βασικά σημεία της μελέτης.

Στην συνάντηση εργασίας που συμμετείχαν περισσότεροι από 100  προσκεκλημένοι από όλη τη χώρα (Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Αυτοδιοικητικοί, Δ/ντές Υπηρεσιών, πρόεδροι ΤΟΕΒ, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, αγροτών, αρδευτών κλπ.) έγιναν τοποθετήσεις και  σχόλια,  ακούστηκαν οι απόψεις πολλών για περιεχόμενο της μελέτης και αναδείχθηκαν επιπλέον πτυχές του σημαντικού αυτού θέματος.

Αυτό που πλέον θεωρούμε εύλογο και αναμενόμενο είναι η άμεση αξιοποίησή των συμπερασμάτων και των προτάσεων αυτών από την Κυβέρνηση.

{1} Σχετικά κείμενα (αναρτήσεις, άρθρα, δημοσιεύματα) θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους :

- Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) :

https://www.ypethe.gr/archive/topikoi-organismoi-eggeion-veltioseon-toev

- Δημοσιεύματα - επικαιρότητα Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων :

https://www.ypethe.gr/archive/dimosieymata-epikairotita-topikon-organism...

- (3/3/2017)  - ΟΙ ΤΟΕΒ, Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ :

https://www.ypethe.gr/news/oi-toev-i-diaheirisi-ydaton-kai-perivallon

- (2018) -  Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2018 - Αφιέρωμα στο αρδευτικό νερό και τους οργανισμούς που το διαχειρίζονται (ΤΟΕΒ) :

https://www.ypethe.gr/news/pagkosmia-imera-neroy-2018-afieroma-sto-ardey...

- (29/08/2020)  - Πότε επιτέλους η Πολιτεία θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των οργανισμών άρδευσης

https://www.ypethe.gr/news/pote-epiteloys-i-politeia-tha-antimetopisei-m...