Χρήση Υδροηλεκτρική Ενέργεια

Η παραγωγή ενέργειας από υδατικούς πόρους, μέσω των Υδροηλεκτρικών Έργων παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, τόσο γιατί το νερό είναι ανανεώσιμος φυσικός πόρος, όσο και γιατί συμβάλλει στον περιορισμό χρήσης των αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων, αλλά και στην εξοικονόμηση συναλλάγματος. Επιπλέον είναι εγχώριος πόρος που συνάδει με τον στόχο της απεξάρτησης από εισαγόμενες πηγές και απομακρύνει τον κίνδυνο χρήσης ανεπιθύμητων μορφών ενέργειας (π.χ. πυρηνική). Και να σκεφθούμε εδώ ότι, ζώντας σε ένα ευρύτερο ανταγωνιστικό περιβάλλον, μέσα στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, κάποιες χώρες ανταποκρίνονται ευκολότερα στις υποχρεώσεις τους για μείωση των ανεπιθύμητων εκπομπών αερίων χρησιμοποιώντας δυστυχώς την πυρηνική ενέργεια.  Στη Γαλλία π.χ. πάνω από το 70% της ενέργειας παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς ! Είναι σαφές ότι το δικό μας αντίστοιχο «όπλο» πρέπει να είναι οι ΑΠΕ και το νερό είναι μία από αυτές. Κάτι άλλωστε που πολλές χώρες επιλέγουν την περίοδο αυτή που διανύουμε, ορισμένες μάλιστα γειτονικές μας με ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς και σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα (Αλβανία, Σερβία κλπ), με την κατασκευή μεγάλου αριθμού ΥΗΕ.

Επίσης η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται για κάλυψη των αναγκών στην αιχμή της κατανάλωσης (γι’ αυτό και η υψηλή της αξία που καθορίζει την βιωσιμότητα των ΥΗΕ) με θετικό αντίστοιχο αποτέλεσμα στον περιορισμό ή/και εξάλειψη των πανάκριβων εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος.

Σχετικά άρθρα του Ι.Π. Στεφανάκου Επίκουρου Καθηγητή ΕΜΠ, στο παρακάτω link :

- (20/5/2022) - Ο θρύλος των υδροηλεκτρικών έργων – Μια διαδρομή από το 1950 μέχρι σήμερα

- (27/1/2021) - Το "ξεχασμένο" Υδροηλεκτρικό Αγίου Νικολάου στον Άραχθο - Ο ρόλος των μεγάλων Υδροηλεκτρικών στο Ηλεκτρικό Σύστημα 

http://www.ypethe.gr/archive/arthra-dr-i-p-stefanakoy-epikoyroy-kathigit...

 

 

Φωτογραφίες: 
Φράγμα Ταυρωπού - Ν. Πλαστήρα - Λίμνη Μέγδοβα
Φράγμα Μεσοχώρας
Υδροηλεκτρικός Σταθμός Γλύστρας Μεσοχώρας
Υδροηλεκτρικός Σταθμός Γλύστρας Μεσοχώρας
Διάγραμμα : Υπάρχοντα Φράγματα στην Ελλάδα