Αρχείο Κ. Γκούμα : Άρθρα, δημοσιεύματα, επιστολές, συνεντεύξεις (2019)

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο των αρχείων 

Κατά την διάρκεια της πολύχρονης υπηρεσιακής μου θητείας στην Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων (ΥΕΒ), είχα την ευκαιρία και την δυνατότητα να γνωρίσω σε ικανοποιητικό βαθμό πολλά από τα υδατικά ζητήματα, που ταυτόχρονα συνδέονται με την γεωργική ανάπτυξη και με τα αναπτυξιακά - περιβαλλοντικά προβλήματα της Θεσσαλίας.

Η υπηρεσιακή μου αυτή ενασχόληση (ΥΕΒ), αλλά και η κοινωνική δράση και συνεργασία μου με επιστημονικούς φορείς (ΓΕΩΤΕΕ, ΤΕΕ, κ.α)  αποτέλεσαν την αφετηρία για τον εμπλουτισμό των γνώσεων, που με οδήγησαν - σταδιακά όλα τα προηγούμενα χρόνια - να  αποκρυσταλλώσω την άποψη, ότι τα θέματα των υδάτων και του περιβάλλοντος είναι άλληλένδετα και σύνθετα, ότι απαιτείται  ευρύτερη ενημέρωση για την κατανόηση τους και τέλος ότι αποτελούν τον πυλώνα για την επίλυση των αναπτυξιακών – περιβαλλοντικών ζητημάτων γενικά και ειδικά στη Θεσσαλία.

Την περίοδο αυτή προσπάθησα να διατυπώνω την άποψη μου δημόσια (κυρίως στα θεσσαλικά ΜΜΕ και ιδιαίτερα στις φιλόξενες στήλες της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Λάρισας), με ψυχραιμία, επιστημονική τεκμηρίωση και με σεβασμό στις αντίθετες απόψεις.

Το πλούσιο υλικό (έντυπο και ηλεκτρονικό) που συγκεντρώθηκε, ομαδοποιήθηκε χρονολογικά και περιλαμβάνει άρθρα μου, δημοσιεύματα, επιστολές, συνεντεύξεις κ.α. (δες εδώ {1} τους παρακάτω συνδέσμους), που αφορούσαν στα γενικότερα σημαντικά υδατικά και περιβαλ-λοντικά ζητήματα που απασχόλησαν  την Θεσσαλία τις 3 – 4 τελευταίες δεκαετίες  (1986 - 2019).

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα ΥΗΕ του Αχελώου, στα μεγάλα ή και μικρότερα υδατικά περιφερειακά (υδατικά) έργα της λεκάνης Πηνειού, στο περιβάλλον, στα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων του Υ.Δ Θεσσαλίας, στον Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, στην ύδρευση της Θεσσαλίαςστις παράνομες γεωτρήσεις , κ.α υδατικά θέματα (δες εδώ {2} τους σχετικούς συνδέσμους).

Το υλικό αυτό για τους Υδατικούς Πόρους της Θεσσαλίας, είναι διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο επισκέπτη του ιστοτόπου και περιέχει  (εκτός των προσωπικών απόψεων) και πολλά ενδιαφέροντα και χρήσιμα στοιχεία.  

Ευελπιστώ ότι θα αποτελέσει μία χρήσιμη παρακαταθήκη και σημαντικό βοήθημα για τους νέους συναδέλφους, φοιτητές, ενδιαφερόμενους πολίτες και παράγοντες από το χώρο της αυτοδιοίκησης, αλλά και για τους επιστημονικούς φορείς (ΓΕΩΤΕΕ, ΤΕΕ, Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας), με τους οποίους συνεργάσθηκα και είχα την τιμή συχνά να εκπροσωπώ από διάφορες θέσεις  όλα αυτά τα χρόνια.

Κώστας Γκούμας 

 

{1} Περισσότερα αρχεία (1986 - 2018) στους παρακάτω συνδέσμους :

- Αρχείο Κ. Γκούμα : Άρθρα, δημοσιεύματα, επιστολές, συνεντεύξεις (2018)

https://www.ypethe.gr/archive/arheio-k-gkoyma-arthra-dimosieymata-epistoles-synenteyxeis-2018

- Αρχείο Κ. Γκούμα : Άρθρα, δημοσιεύματα, επιστολές, συνεντεύξεις (2017)

https://www.ypethe.gr/archive/arheio-k-gkoyma-arthra-dimosieymata-epistoles-synenteyxeis-2017

- Αρχείο Κ. Γκούμα : Άρθρα - Επιστολές 2009-2016

https://www.ypethe.gr/archive/arheio-k-gkoyma-arthra-epistoles-2009-2016

- Αρχείο Κ. Γκούμα : Άρθρα - Επιστολές 2003-2008

https://www.ypethe.gr/archive/arheio-k-gkoyma-arthra-epistoles-2003-2008

- Αρχείο Κ. Γκούμα : Άρθρα - Επιστολές 1986-2002

https://www.ypethe.gr/archive/arheio-k-gkoyma-arthra-epistoles-1986-2002

{2} Διάφορα αρχεία :

- Αρχείο Κ. Γκούμα : Παράνομες Γεωτρήσεις (1995 – 2004)

https://www.ypethe.gr/archive/arheio-k-gkoyma-paranomes-geotriseis

- Αρχείο Κ. Γκούμα : Έργα Άνω Αχελώου (1992 - 2015)

https://www.ypethe.gr/archive/arheio-k-gkoyma-erga-ano-ahelooy

- Φωτογραφίες Θεσσαλικών Έργων

https://www.ypethe.gr/archive/fotografies-thessalikon-ergon

Αρχεία: