Αφιέρωμα - Γιώργος Χατζηλάκος : Κεφάλαιο Ζ. Προσωπικές μαρτυρίες από συναδέλφους και συνοδοιπόρους του Γ. Χατζηλάκου

Οι Γεωτεχνικοί, οι φορείς τους (ΓΕΩΤΕΕ, Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας) και τα έντυπα που εξέδιδαν αποτελούσαν ένα σημαντικό πεδίο δράσης του Γ.Χ. Παρακαλέσαμε λοιπόν τρεις διακεκριμένους Γεωτεχνικούς επιστήμονες, ειδικά για το αφιέρωμα μας στον Γ.Χ, να μας δώσουν προς δημοσίευση μία σύντομη αναφορά ή μαρτυρία από την συνεργασία τους με τον Γ.Χ., στην οποία και ανταποκρίθηκαν.  Πρόκειται για τους :

  • Κώστα  Γκούμα, γεωπόνο, πρ. πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ/Κ.Ε, πρ. Δ/ντή Ε.Β Λάρισας, πρ. Γραμματέα ΠΑΣΕ Αχελώου
  • Κώστα Τζανακούλη, γεωπόνο, πρ. Δήμαρχο Λαρισαίων, πρ. πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ/Κ.Ε
  • Φάνη Γέμτο, γεωπόνο, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Επίσης απευθυνθήκαμε και στον παλαίμαχο συγγραφέα και δημοσιογράφο Λάζαρο Αρσενίου, ο οποίος επί χρόνια αρθρογραφούσε μεταξύ άλλων στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» αναδεικνύοντας επανειλημμένα τα αναπτυξιακά θέματα της Θεσσαλίας, όντας ο ίδιος βαθύς γνώστης της ιστορίας του τόπου μας και φυσικά γνώριζε προσωπικά τον Γ.Χ.

Ακολουθούν τα κείμενα που μας έστειλαν.

α. Κώστας Γκούμας : «Είχα το προνόμιο να γνωρίσω τον Γιώργο Χατζηλάκο στα μέσα της 10ετίας του 1980 και να συνεργασθώ στενά μαζί του  ως Γραμματέας του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, στα πλαίσια διοργάνωσης του «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα εγγειοβελτιωτικά έργα, την διαχείριση των υδατικών πόρων και την εκμηχάνιση της Θεσσαλίας» (1986)  με πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής τον ίδιο. ….» Η συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο : https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2018_01_28_anafor...

β. Κώστας Τζανακούλης : «Τον Γιώργο Χατζηλάκο τον ήξερα από τις συγκεντρώσεις του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας και όχι μόνο, από τα τέλη της δεκαετίας του 70. Το φθινόπωρο του 79 διορίστηκα στο ΚΑΤΕΕ Λάρισας όπου ο Χατζηλάκος υπηρετούσε ήδη ως καθηγητής στην ίδια σχολή την ΑΣΤΕΓ. Στο πρώτο συμβούλιο της σχολής όταν με παρουσίασε ο διευθυντής ήταν ο πρώτος που με ρώτησε τι έκανα πριν και όταν είπα ότι είχα κατάστημα γεωργικών φαρμάκων είπε ότι αυτό ειναι καλό να έρχονται καθηγητές που έχουν εμπειρία από την Ελληνική Γεωργία. …..» Η συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο : 

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2018_01_28_anafor...

γ. Φάνης Γέμτος : «Ο Γιώργος Χατζηλάκος έγινε ευρύτερα γνωστός στη περιοχή μας από τη συμμετοχή του στη προσπάθεια κάλυψης των αναγκών της Θεσσαλίας σε αρδευτικό νερό από της εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου.  Ίσως αυτή η ενασχόληση έδωσε σε πολλούς την εικόνα ότι του το αντικείμενο  ΓΧ ήταν  οι αρδεύσεις και τα υδραυλικά έργα. Στη πραγματικότητα το αντικείμενό του ήταν τα Γεωργικά Μηχανήματα και η Εκμηχάνιση της Γεωργίας.  …» Η συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο : 

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2018_01_28_anafor...

δ. Λάζαρος Αρσενίου : «Ο Γιώργος Χατζηλάκος είναι απόγονος Μανιάτη ο οποίος συγκρότησε με άλλους συμπατριώτες του  εθελοντές και ήρθαν στη Θεσσαλία  να μετάσχουν στην επανάσταση του 1854. Οι Μανιάτες αυτοί εντάχθηκαν στο στράτευμα του στρατηγού  Χριστόδουλου Χατζηπέτρου, και έλαβαν μέρος στις νικηφόρες μάχες της  Καλαμπάκας, όπου έπεσαν και νεκροί τους. Με  τη λήξη της επανάστασης αρκετοί Μανιάτες εγκαταστάθηκαν στη Λάρισα και μερικοί στα Τρίκαλα. ….» Η συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο : 

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2018_01_18_anafor...

 

Φωτογραφίες: 
Γιάννης Πατάκης, Κώστας Τζανακούλης, Γιώργος Χατζηλάκος
Πατάκης,Τζανακούλης, Γκολφινοπούλου, Μπαρμπούτης, Καρυά, Χατζηλάκος