ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Γιώργος Χατζηλάκος : Κεφάλαιο Β. Το όραμα για τη Θεσσαλία, «η μάχη για το νερό» και η αγροτική ανάπτυξη

Το όραμα του ΓΧ για τον τόπο που έζησε και υπηρέτησε έχει την αφετηρία του στα χρόνια που ακόμη η Θεσσαλία ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, πριν από την προσάρτησή της κατά το έτος 1881. Την εποχή εκείνη σε όλη την ελεύθερη Ελλάδα, στο λαό κυρίως αλλά και σε εμπνευσμένους πολιτικούς της εποχής, κυριαρχούσε η ελπίδα και το όραμα να δούνε τη Θεσσαλία και τον κάμπο της τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας και παράλληλα στήριγμα της χώρας στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, τον «σιτοβολώνα» της Ελλάδας.

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη των πραγμάτων, τον τρόπο διανομής των γεωργικών γαιών στους τσιφλικάδες – «επενδυτές» και όχι στους ακτήμονες καλλιεργητές, την νέα κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε, τις κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, τους πολέμους και στη συνέχεια μετά την Μικρασιατική καταστροφή (σ.σ. εκείνα τα χρόνια γεννήθηκε ο ΓΧ), το όραμα για την Θεσσαλία παρέμεινε ζωντανό με προσαρμογή φυσικά στις νέες συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στην κοινωνία, την τεχνολογία, τις διατροφικές ανάγκες κ.λ.π.

Με όλα αυτά ο ΓΧ μπολιάζει τις γνώσεις του, τα βιώματά του, τις σπουδές του και αργότερα τους κοινωνικούς του αγώνες. «Γεμάτος» και ώριμος ως άνθρωπος, επιστήμονας και πολίτης ξεχώριζε με τις ιδέες του όπου ανέπτυσσε δράση.  

Και για το θέμα αυτό, στο έργο του ΓΧ  υπάρχουν πολλές αναφορές, ιστορικές, περιγραφικές και επιστημονικές.  Επιλέγουμε ορισμένες, ίσως τις πιο χαρακτηριστικές από αυτές :

1. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εισήγησή του στο Συνέδριο του ΓΕΩΤΕΕ στην Καρδίτσα, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 1989, με θέμα : ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΝΩ ΑΧΕΛΩΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα στον παρακάτω σύνδεσμο :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/1989_12_01_apospa...

2. Από το βιβλίο «Η Δήθεν Δίκη» παραθέτουμε χαρακτηριστικό διάλογο ενός «Δικαστή» με τον Λεωνίδα Λουλούδη :

« Κατήγορος : κε Λουλούδη το πρόβλημα που μελετάμε έχει δύο πτυχές. Από την μία πλευρά έχουμε  ορισμένες περιβαλλοντικές, ανθρωπογενείς, φυσικές αξίες. Από την μία πλευρά έχουμε ορισμένες περιβαλλοντικές, ανθρωπογενείς, φυσικές αξίες. Έχουμε ποτάμια, ιστορικά μνημεία κ.λ.π.  ….»  

Περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2002_i_dithen_dik...

3. Από το ίδιο βιβλίο παραθέτουμε αναφορά σε «μαρτυρία» του Μιχάλη Μοδινού :

[ Η «έμμονη ιδέα» και το όραμα. Μιλάει ακόμα ο μάρτυρας για «μια έμμονη ιδέα που κυριαρχεί στο θεσσαλικό κάμπο». Όταν οι διψασμένοι ζητούν νερό, έχουν κάποια συγκεκριμμένη ανάγκη και όχι "έμμονη ιδέα" . ...... ]

Η συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2002_i_dithen_dik...

Και λίγο πιο κάτω : [ Η συγγραφή ενός βιβλίου Ενδιαφέρον έχει και ο πιο κάτω διάλογος : ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ – Κύριε μάρτυς, ακούσαμε από τον καθηγητή κ. Ξανθόπουλο να αποκαλεί την λύση της εκτροπής του Αχελώου «εύκολη λύση» με την έννοια ότι ενώ είναι δυνατόν να εξευρεθούν 'αλλοι υδάτινοι πόροι στη Θεσσαλία, προτιμήθηκε η λύση του Αχελώου …..]   Η συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2002_i_dithen_dik...

4. Το 1996 η Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ) ζήτησε από τον Γ.Χ. να σχολιάσει ένα κείμενο – υπόμνημα 33 σελίδων που είχε σταλεί στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την εκτροπή Αχελώου.

Ο Γ.Χ. ανταποκρίθηκε και παραθέτουμε τον Πρόλογό του και δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα για τις απόψεις του σχετικά με την ανάπτυξη της Θεσσαλίας στον σύνδεσμο που ακολουθεί :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/1996_10_01_g_hatz...

5. Τέλος, ενδιαφέρουσες σκέψεις για το όραμα του Γ.Χ. σχετικά με την ανάπτυξη της Θεσσαλίας παρουσιάζονται στο βιβλίο του «ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» (Λάρισα 1981), όπου στον ΠΡΟΛΟΓΟ ξεκινάει ως εξής :

« Στο τεύχος αυτό, που είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια ελεύθερου βίου της Θεσσαλίας (1881-1981), έχουν συγκεντρωθεί τρείς αυτοτελείς εργασίες. ….»  Την συνέχεια του κειμένου του ΓΧ  μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/1981_prologos_viv...

 

Φωτογραφίες: