ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Γιώργος Χατζηλάκος : Κεφάλαιο Ε. Στέλιος Μαγειρίας - Γ. Χατζηλάκος : Η κοινή πορεία και η "σύγκρουση" αρχών

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, θα αναφερθούμε στα πραγματικά γεγονότα, τα οποία στην δύση της πορείας των δύο σημαντικών αυτών ανθρώπων, παλαιών συμμαθητών και φίλων, έμελλε να σημαδέψουν οριστικά τις προσωπικές τους σχέσεις.

Κατά την δεκαετία 1980 και ειδικά μετά την επιλογή της πολιτείας να δρομολογήσει την εκπόνηση μελετών και να προχωρήσει στην έναρξη κατασκευής των έργων επί του Άνω Αχελώου, ο ΣΜ έθετε πλέον ανοικτά και δημόσια κάποιες αμφιλεγόμενες απαιτήσεις, δηλαδή αφενός το σχήμα της «εκτροπής» Αχελώου να αποκαλείται «λύση Μαγειρία»,  αφετέρου να του αποδοθεί η «πνευματική ιδιοκτησία» της εκτροπής, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να απαιτεί  από την Κυβέρνηση την ανάθεση στον ίδιο της «γενικής εποπτείας» του έργου.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε απόσπασμα της  εισήγησης του ΣΜ σε ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ με θέμα «Διαχείριση νερών, εξοικονόμηση νερού και ενέργειας», 7 Δεκεμβρίου 1990 στον παρακάτω σύνδεσμο :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/1990_12_13_symper...

Ανάλογες απόψεις εμφανίζει και σε ανοικτή επιστολή στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας 3 Ιουνίου 1992, βάλλοντας σε αυτή κατά του τότε Δημάρχου Λάρισας Αριστείδη Λαμπρούλη και μάλιστα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, εγκαλώντας τον για την μη χρήση του όρου «λύση Μαγειρία». Δες τη σχετική επιστολή στον σύνδεσμο : 

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/1992_06_03_episto...

Ο Γιώργος Χατζηλάκος, όπως και άλλοι που συμμετείχαν στα δρώμενα εκείνης της εποχής, διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους για την στάση του ΣΜ και αποστασιοποιούνταν σταθερά από τις δημόσια δηλωμένες επιδιώξεις του, αποφεύγοντας όμως κυρίως κατά την πρώτη περίοδο, να αποδοκιμάσουν ανοικτά την στάση του ΣΜ.

Για τις διαφορετικές όμως οπτικές και επιδιώξεις του ΣΜ, ο ΓΧ διατύπωσε δημόσια τις επιφυλάξεις του υπερασπιζόμενος και τον εαυτό του. Αφορμή στάθηκε μια εισήγηση του ΓΧ στην Καρδίτσα σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το ΓΕΩΤΕΕ στις 29-30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 1989. Για την εισήγηση αυτή του ΓΧ ο ΣΜ δημοσίευσε τις «παρατηρήσεις» του στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας - 7 Δεκ 1989,  με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα κατά του ΓΧ. Δες στην επιστολή εδώ :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/1989_12_07_episto...

Όπως ήταν φυσικό ο ΓΧ αντέδρασε στο δημοσιευμένο κείμενο του ΣΜ που προαναφέραμε και έστειλε επιστολή στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας που δημοσιεύθηκε στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 1989 με τίτλο «Παραλειπόμενα του συνεδρίου για τον Αχελώο». Στην επιστολή αυτή αποτυπώνεται ανάγλυφα η στάση του ΓΧ απέναντι στις απαιτήσεις του ΣΜ και οι διαφορές που τους χωρίζουν. Επιπλέον στην επιστολή αυτή εκδηλώνεται κατά την άποψή μας και η φιλοσοφία του ΓΧ με την οποία σε όλη του τη ζωή δραστηριοποιήθηκε στο επιστημονικό γίγνεσθαι και του κοινωνικούς αγώνες.

Δες την επιστολή (Α και Β μέρος) στους παρακάτω συνδέσμους : 

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/1989_12_13_episto...

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/1989_12_14_episto...

Αμέσως μετά ο ΣΜ, εκδηλώνοντας την οργή του, προέβη αρχικά σε εξώδικη διαμαρτυρία (13 Δεκ. 1989) και παράλληλα σε γραπτή αναφορά προς το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, στις 8 Μαρτίου 1990, χαρακτηρίζει την συμπεριφορά του ΓΧ ως «απαράδεκτη», «αντιδεοντολογική», «αντιεπιστημονική» ζητώντας μάλιστα την πειθαρχική του δίωξη (!). Η αναφορά του ΣΜ στον παρακάτω σύνδεσμο : https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/1990_03_08_anafor...

Όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις και οι εκφρασμένες δημόσια απόψεις των δύο ανδρών κάποια στιγμή αργότερα οδήγησαν τον ΣΜ να υποβάλλει μήνυση κατά του ΓΧ. Σε αίτημά του μάλιστα στις 5 Μαϊου 1995 προς τον Πταισματοδίκη Λάρισας ζητά την «παραδειγματική τιμωρία» του ΓΧ. 

Τελικά η μήνυση του ΣΜ κατά του ΓΧ οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες όπου, φίλοι και συνοδοιπόροι στους κοινούς αγώνες των δύο ανδρών, επενέβησαν και η μήνυση αποσύρθηκε μετά την από κοινού υπογραφή σχετικής δήλωσης. 

Στο σημείο αυτό όμως είμαστε υποχρεωμένοι να εξάρουμε το ήθος και τη γενναιότητα του ΓΧ, ο οποίος, παρά τα «πυρά» που δέχθηκε από τον ΣΜ, στο σημαντικό του τελευταίο επιστημονικό σύγγραμμα (Η Δήθεν Δίκη) αρκετά χρόνια μετά, αναφέρεται με θαυμασμό στον ΣΜ αναγνωρίζοντας την επιστημονική του οντότητα, την συνεισφορά του και το έργο του γραφόντας όσα θα βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο : 

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2002_apospasmata_...

Εκτιμούμε ότι με αυτή την αναφορά του ο ΓΧ δίδαξε πραγματικά την έννοια της ανωτερότητας και της επιστημονικής δεοντολογίας.