ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Γιώργος Χατζηλάκος : Κεφάλαιο Δ. Η Κάρλα

Όπως προείπαμε, ο ΓΧ ήταν βαθύς γνώστης της ιστορίας και της εξέλιξης των έργων στο θεσσαλικό κάμπο. Γνώριζε καλά τις μελέτες όλων των μελετητών που κατά καιρούς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, εξυγιαντικά και εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θεσσαλία. Ειδικά με την Κάρλα τον συνέδεαν και τα βιώματα από την προσωπική του εμπλοκή ως στελέχους της αρμόδιας υπηρεσίας η οποία υλοποίησε την πρώτη φάση των έργων (αποξήρανση ελών, απομάκρυνση αλατούχων υδάτων στο χώρο που έγινε η νέα τεχνητή λίμνη, κ.λ.π.).

Σήμερα θεωρείται κλασσικό το βιβλίο του Γ.Χ. για την Κάρλα με τίτλο «Η ΤΕΩΣ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ  1992» (υπάρχουν φυσικά και άλλα πολλά σχετικά κείμενα και αναφορές του στο θέμα αυτό).

Με το επιστημονικό του αυτό έργο και με την επιμονή του στον σεβασμό της ιστορίας, ας μας επιτραπεί να πούμε πως ο ΓΧ σήκωσε σχεδόν μόνος του το βάρος της προάσπισης της αλήθειας και της διάσωσης των ιστορικών γεγονότων που μετέτρεψαν την Θεσσαλία σε έναν ευλογημένο τόπο με εξασφαλισμένη την δυνατότητα υγιεινής διαβίωσης του πληθυσμού και με τεράστια (υπό προϋποθέσεις) περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως στον πρωτογενή τομέα. 

Για την κατανόηση του θέματος, ειδικά για τους νεότερους, αλλά και για την συνεχιζόμενη ανάγκη «απόκρουσης» των στρεβλώσεων που συνεχίζουν να καλλιεργούν οι σύγχρονοι ανιστόρητοι οικολόγοι, θα παραθέσουμε συνοπτικά στοιχεία με μορφή ερωτημάτων - απαντήσεων στοιχεία για την τέως λίμνη Κάρλας, τα οποία βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο έργο και την παρακαταθήκη που μας «κληροδότησε» ο αείμνηστος Γ. Χατζηλάκος. Δες εδώ το σχετικό link :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2017_i_limni_karl...

Παρόλα αυτά, για λόγους πληρότητας αλλά και για να απολαύσουν οι αναγνώστες την γλαφυρότητα του λόγου του ΓΧ, παραθέτουμε και κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο του « Η ΤΕΩΣ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΗΣ, 1992), όπου ο ΓΧ συνδέει την γενικότερη κατάσταση στη Θεσσαλία του μεσοπολέμου, τα αναγκαία εξυγιαντικά έργα που ακολούθησαν και σε όλα αυτά εντάσσει σφαιρικά το έργο της Κάρλας : 

«ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - Ο πολυπόθητος σιτοβολώνας και οι ανάγκες του

Η προσάρτηση της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου στα 1881 δημιούργησε νέους προσανατολισμούς στην εξωτερική μας πολιτική και την εθνική άμυνα.  Με τη Θεσσαλία οργανικό πλέον μέλος του ελληνικού κράτους, και παραμεθόρια περιοχή του κράτους, προσεγγίσαμε, (γίναμε όμοροι), τις αλύτρωτες περιοχές του Ελλαδικού χώρου, τη Μακεδονία και την Ήπειρο. 

Πλέον αυτών δημιουργήθηκαν με την προσάρτηση προϋποθέσεις ευνοϊκές για την οικονομία μας.  Αποκτήσαμε ως κράτος τον πολυπόθητο σιτοβολώνα.  Αυξήθηκε η έκταση του εθνικού χώρου κατά 27,7% και του πληθυσμού κατά 18,0% (ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, Αθήνα, 1987).

Τότε λοιπόν, στο τέλος του 19ου αιώνα, έγινε αντιληπτό και παραδεκτό από όλους πως η αιμορραγία του Δημοσίου Ταμείου, που είχαμε από την εισαγωγή σταριού και άλλων δημητριακών για τη διατροφή μας και τη νομή των ζώων, (ιδιαίτερα του στρατού), από την τότε Ρωσία, Ουκρανία και Ρουμανία, μπορούσε να αντιμετωπισθεί με την αξιοποίηση των πεδινών περιοχών της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, (περιοχή Άρτας), που περιήλθαν στην επικράτεια.  Με την αξιοποίηση αυτή θα μπορούσε να χορτάσει ο ελληνικός λαός και να καλύψει της ανάγκες του σε ζωοτροφές και φυσικά να περιορίσει ή να εξαλείψει την εξάρτησή του από το εξωτερικό.  Θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη γεωργική ανάπτυξη ήταν δύο :

α. Αλλαγές στο ιδιοκτησιακό της γης, και

β. Αλλαγές στις εδαφοϋδατικές συνθήκες ανάπτυξης των καλλιεργουμένων φυτών.

 Οι στόχοι των υδραυλικών έργων της Θεσσαλίας

Θα σταθώ κάπως περισσότερο στις αλλαγές, που έπρεπε να γίνουν στις εδαφοϋδατικές συνθήκες ανάπτυξης των καλλιεργουμένων φυτών. ........» 

Η συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο : 

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/1992_i_teos_limni...

Φωτογραφίες: